Franturi


In sfarsit un articol in romana, ar putea spune unii. Pentru mine, este o mare bataie de cap sa scriu astfel. Exceptand diacriticele, pe care nu le-as putea folosi  nici daca as avea mai mult timp sau inspiratie, este ciudat sa vezi ce ton personal iau frazele atunci cand sunt redactate in limba materna. Poate faptul ca am scris in engleza pana acum a fost doar o incercare de a nu ma destainui cu totul, de a ma ascunde de mine si de adevar.

Lasand astfel de probleme efemere la o parte, trebuie sa marturisesc ca ma simt ridicol sa fiu pus in ipostaza de a fi incapabil sa scriu ceva cat de cat inteligent. Daca pana acum au fost plasmuiri ale imaginatiei mele, permise de un subterfugiu constituit de alta limba, imposibilitatea redactarii unui post cu adevarat semnificativ ma zdrobeste.

Departe de mine tentatia de a spune ca pana acum ceva din ceea ce am scris a avut vreun inteles. Dar oare nu este cuvantul “ratiune” impropriu? Oare nu este ratiunea noastra de fapt o notiune inefabila? Pornind de la aceasta logica, de ce nu as scrie indescifrabil, atat timp cat insusi acest proces explica “rationalul”?

Poate scopul acestei opacitati a stilului este frustrarea de a nu fi ocupat cu ceva mai complex in realitate. Aceleasi activitati cotidiene, intrerupte rareori de evenimente iesite din comun. Cand stai prea mult timp intr-un loc ajungi la saturatie. Orice mi s-a parut la un moment dat interesant este acum banal, prea impregnat cu duhul blestemat al obisnuintei. Cu putine exceptii, nimic nu imi trezeste interesul cum as vrea sa o faca. Demult, in vremea in care ignorantei mele ii tinea locul inflacararea, incepusem sa imi constientizez angoasa si sa o repudiez.  Acum m-am impacat cu ea.Si inca nu stiu care este mai trista , vointa fara putere, sau puterea fara vointa.

“Dormea intors amorul meu de plumb..” – George Bacovia, “Plumb”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s