Permanenta


Unul dintre avantajele unui blog la inceputuri este faptul ca nu si-a stabilit inca o directie si, in consecinta, poate cuprinde un amalgam de subiecte fara vreo legatura concreta intre ele. Astfel, el este supus capriciilor scriitorului si nu traditiei.

Pentru a demonstra cele mentionate anterior, voi aduce in discutie un subiect controversat, si anume situatia politica din Romania. Nu incape indoiala ca majoritatea cititorilor sunt familiarizati cu aceasta, deci nu chestiuni generale vor fi dezbatute.

Problema este legata de legitimitatea unui regim politic de tip dictatorial in Romania. Desi in prezent, este foarte greu, daca nu imposibil, ca o asemenea transformare sa se produca, consider ca este singura solutie pentru iesirea din aceasta criza prelungita. Democratia a fost prost inteleasa, asta e clar. Tot raul produs de comunism a fost prelungit pana in zilele noastre de indulgenta institutiilor care au permis rezistenta unor mentalitati de tip comunist. Mai mult decat atat, noua generatie nu a stiut sa profite de oportunitatea ce le-a fost oferita si putine sanse sunt ca tinerii romani sa aiba constiinta nationala atat de necesara in aceste momente. Desi intentia mea este sa parasesc Romania, nu pot fi de acord cu o atitudine de nepasare pe care o observ din ce in ce mai mult.

Incheind aceasta digresiune, revin la tema principala. Mentionasem un regim de tip dictatorial si simt nevoia sa explic ce inteleg prin aceasta. Bineinteles, ma refer la un regim de dreapta. Nu neg faptul ca nazismul si fascismul deopotriva au avut efecte devastatoare asupra tarilor in care s-au impus in ultima instanta, dar scopul venirii partidelor respective la putere este laudabil. La fel ca acum, Germania si Italia treceau prin crize puternice. In opozitie cu noi,totusi, si italienii si germanii doreau sa restabileasca onoarea nationala, o notiune care ne lipseste de secole.

Desi unii vor protesta, nefiind de acord cu teoretica incalcare a drepturilor care se preconizeaza, vreau sa le atrag atentia asupra situatiei actuale. Un guvern incompetent este la putere, autoritatile sunt incapabile de a pune ordine in lucruri, nimeni nu are dreptul la o parere . In fine, situatia este teribila. Despre ce drepturi este vorba? Drepturile noastre sunt doar mentionate, nu aplicate. Cu exceptia unor drepturi inalienabile, pe care probabil noul regim ar fi suficient de inteligent incat sa nu le incalce, celelalte nu conteaza. O eventuala lovitura de stat ar provoca panica initial, dar situatia ar fi restabilita curand.

Este greu de acceptat notiunea unui regim fascist in Romania la ora actuala, dar este doar consecinta mentalitatii afectate de evenimente care nu merita nici macar a fi mentionate. Bineinteles, regimul in cauza presupune un grad de moderatie. Nu mai poate fi vorba in prezent de excesele parvenite in regimurile fasciste din secolele 20, si de acest lucru trebuie sa se tina cont de asemenea.

In concluzie, regimul fascist roman ar restaura finantele, ar asigura locuri de munca mai bine platite, ar duce probabil( si de sperat) la alungarea tiganilor, ar aduce beneficii Romaniei pe plan international la nivel politico-militar. Desi ar fi greu de acceptat de marile puteri, moderatia este cheia.

Si inca ceva… aud tot mai des sintagma “blog-urile-jurnalele internetului”. Nimic mai fals. Jurnalul presupune un grad de intimitate ce nu va fi atins niciodata de ceva destinat publicului. Un blog este mai mult ca o confesiune facuta siesi si lumii intregi concomitent.

“A negru, E alb, I roşu , U verde, O de azur..” Rimbaud, “Vocale”

Advertisements

2 thoughts on “Permanenta

  1. Julee says:

    si cine sa conduca regimul asta dictatorial de care vorbesti?:)) Basescu? am fi pierduti…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s